Vad är kreativitet?

När jag håller en workshop i kreativitet eller en kurs i kreativt skrivande brukar jag ofta inleda med att fråga deltagarna vad kreativitet innebär för dem. Jag brukar få massor av förslag i stil med: skaparglädje, innovation, fantasi, lekfullhet, konst, nyfikenhet, måleri, uppfinningsrikedom, flow, skönhet. En intressant gemensam nämnare som brukar utkristallisera sig är att orden ofta är positiva till sin natur. Såsom jag skrivit i tidigare blogginlägg är kreativitet ofta förknippat med just glädje och optimism, vilket är en god grund för att stärka våra associativa tankebanor.

Såsom jag ser det har alla människor en kreativ potential och det är förmodligen människans kreativitet som har tagit oss så här långt. Vem vet, utan nyfikenhet och förmåga att skapa nya saker kanske vi fortfarande hade varit grottmänniskor? Hur väl vi som individer utnyttjar vår kreativa potential varierar dock stort. Faktum är att kreativitet innefattar många olika förmågor, till exempel idékläckning, fantiserande, associerande, genomförande och även marknadsföring av idén om det är tänkt att idén ska nå ut bortom det personliga behovet.

När vi människor tar tag i våra skapande och kreativa förmågor mår vi oftast bra. Känslan av att utvecklas, hitta nya kreativa utlopp och upptäcka att man har mer inom sig än vad man först trodde är rena hälsokuren. Om kreativt skrivande är något som du är sugen på att prova så passa på att hänga med oss på STAR. Denna termin håller vi kursen digitalt.

Oavsett vilken innebörd du som läser denna text lägger i ordet kreativitet hoppas jag att du vårdar dina egna kreativa sidor och utmanar dig själv att prova nya saker. Variation skapar expansion!

Nina Floreteng, STAR

Läs även:

Skrivandets glädje

Kreativitet + glädje = sant