Hälsocoacharbete på Socialförvaltningen

Idag gästbloggar två hälsocoacher på Socialförvaltningen – Mia Hansson och Maria Herou. De berättar här om sitt friskvårdsarbete på arbetsplatsen. Förhoppningsvis kan detta inspirera flera av er!

År 2018 påbörjade Socialförvaltningen/Enheten för hemlösa en rejäl friskvårdssatsning med dåvarande Enhetschef Jessica Hellberg i spetsen. Enhetens 80 medarbetare skulle nu på både individ- och gruppnivå, få lägre sjukfrånvaro och mer rörelse i vardagen. Höj- och sänkbara bord, stå-mattor och årligt deltagande i Blodomloppet räckte inte längre, så det köptes in fem stycken kontorscyklar som skulle få fart på personalen. Simon som arbetade på Försörjningsstöd fick gå en hälsocoachutbildning via STAR, och strax därefter även Mia från Administrationen, för att sprida mer hälsotänk och bl. a. anordna pausgympa på APT. Enhetens redan inköpta massagefåtölj lyftes fram ytterligare, vilorummet fick sig ett lyft och en friskvårdstavla sattes upp vid entrén, så att alla kan se info från STAR, nyheter och tips om kost och hälsa. Även en promenad- och löpargrupp startades, och en cykel köptes in till verksamheten och så var vi igång!

Det är alltid lätt att cykla och gå till Enheten, dels för vår centrala position och dels mycket bra underhållna cykelvägar. Vår hyresvärd AMF erbjuder två ggr per år hjälp med cykelservice och däckbyte i fastighetens cykelförråd. I förrådet finns även luftpump och en verktygslåda som kan användas vid behov.

I december 2019 flyttade Dödsbosektionen in till Enheten för hemlösa, och där finns Maria som också har gått STAR:s hälsocoachutbildning. Simon gick över till Förstärkningsteamet och jobbar på uppdrag av Enheten på olika stadsdelar. Men kikar in ibland som en frisk fläkt! Så nu är vi två hälsocoacher, Mia Hansson och Maria Herou, som kan bolla idéer och hjälpas åt att få friskare och mer aktiva kollegor.

Vilka är vi?

Maria: ”Det var 2018 och 2019 som jag gick de två första utbildningarna till Hälsocoach som STAR håller i. Jag har alltid varit intresserad av kost och hälsa, av att äta både gott och hälsosamt och att röra på mig.

Fram till pandemin har jag gärna gått på olika gruppträningspass, framförallt vid Friskis & Svettis, men även vid SATS. Favoritpasset var förr Bodypump, men på senare år mer jympa och rörlighet.  

På en tidigare arbetsplats var jag med och startade en löpargrupp, vi började i mars att springa runt Långholmen och hade som mål att springa Midnattsloppet i augusti tillsammans. Det lyckades vi med, och sedan fortsatte några av oss att springa Midnattsloppet under några år.  

Jag har väntat länge på att nyrenoverade Forsgrenska vid Medborgarplatsen ska öppna igen! De har haft stängt p.g.a. pandemin. Det är uppskattningsvis 300 meter från våra lokaler till Forsgrenska, så det kommer verkligen att göra det enklare att få tid till träning.”  

Mia: ” Idrotten i skolan var alltid rolig, att få röra på sig och testa vad kroppen klarar av och hur den fungerar har jag alltid varit nyfiken på. Jag började träna på gym bland alla stora killar redan när jag var 16 och kände mig verkligen hemma i gymmet. Gym är ett ställe jag saknat under pandemin!

2008 började jag jobba på SATS i receptionen, men kände med tiden att… här kan jag ju inte stå, jag kan ju inte så mycket om träning och hälsa… så jag utbildade mig till personlig tränare, gruppträningsinstruktör och massör på Lillsveds idrottsfolkhögskola 2010.

Sedan dess har jag jobbat på olika gym med olika befattningar, men kände mig lite klar med gymbranschen och sökte mig 2016 till Förvaltningen istället, men saknade ändå att jobba med hälsa. Så när jag fick frågan om att bli en av Enhetens hälsocoacher var svaret självklart. Ja!!”

Jessica kom med förslaget att det vore roligt med gruppträning varje vecka som vi båda tyckte var en jättebra idé! Med kvastskaft och gummiband började vi vår gruppträning med fokus på rörlighet och att bygga upp ”kontors-sittar-musklerna”. Vi körde varje torsdag under våren 2020, fram till dess att pandemin satte stopp. Det fanns ett stort intresse från både Enheten men även våra samarbetspartners i huset, som kom och tränade med oss. Nu ser vi fram emot vår start med träningen igen, torsdag den 7 oktober!

2019 var det dags för Enheten att vara med i STAR- steget igen, efter flera års mellanrum sedan sist. Det skapade en större tävlingsinstinkt än vad vi kunnat gissa. Många ville vara med och några var helt inställda på att vinna! Så självklart körde vi 2020 och är redan taggade på starten i oktober 2021. Såklart vill vi placera Enheten högt upp när vi avslutar tävlingen.

Helena Düsing, vår Enhetschef sedan februari, vill ge sin bild av friskvårdsarbetet på Enheten:

”Jag är så glad att Enheten för hemlösa satsat på friskvård genom åren och detta är något jag också kommer att fortsätta prioritera som enhetschef. Friskvård är en viktig del för allas vårt välmående och framförallt i dessa tider när vi arbetat hemma och det är lätt att bli för stillasittande framför datorn. Våra hälsocoacher är fulla av idéer på hur vi på bästa sätt ska fortsätt ha friskvård som en självklar del av vårt arbetsliv. Nu närmast står vi i startgroparna för den årliga stegtävligen!”

Som med mycket annat så finns det en tid innan, under och efter pandemin. Det vi kunde göra under vintern 2020 och våren 2021 var att satsa på friskvårdstavlan extra mycket. Vi spred info från STAR och tips om mat, mellanmål samt radio- och TV-program. Men vi har stora (förhoppningar) planer om ännu friskare och mer sociala medarbetare i och med att restriktionerna lättar och vi kan göra mer saker tillsammans. Framöver ser vi fram emot nya program med gruppträningen, både för att utveckla våra deltagare men också oss själva. Kanske med andra träningsformer och ev. utomhus, kanske en löpargrupp igen? Något som vi längtar efter är att få göra våra APT- frukostar till riktiga hälsofrukostar! Andra planer är att informera om träningsmöjligheterna vid Forsgrenska, kanske boka in en föreläsning om mental träning, ordna en friskvårdseftermiddag sektionsvis där vi t.ex. kan ha frågesport, picknick och spela kubb? Varför inte ha en filmklubb eller bokcirkel? Många idéer finns! För även den sociala samvaron är ju en viktig del i hälsan.

Tack för att ni ville läsa om vår arbetsplats – Enheten för hemlösa.

Må gott!

/ Maria och Mia

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.