Förvilda vardagen (Bosse Rosén gästbloggar)

‌Bosse Rosén på Utemaningen är en samarbetspartner till STAR. Han har tidigare hållit uteaktiviteter för STAR-medlemmar i form av skogsbad och kvällsvandring i skogen med fotogenlyktor. I höst introducerar vi på STAR Bosses kurser i Stubbsittning, något som är både enkelt och välgörande! Vi är glada över att Bosse gästbloggar för oss igen.

Om du hade en hund, vad skulle du då göra för att hen ska må bra? Mat och vatten förstås, massor av kärlek. Och så måste ju hunden få komma ut och springa och leka. Självklart skulle du göra allt du kan för att din vän ska vara frisk och glad. Och ska man vara formell är det också din lagliga skyldighet att se till att hunden har tillgång till ett “naturligt beteende”.

Men hur är det med dig själv? Ger du dig själv ett “naturligt beteende”? Vad är det ens?

Du är en vandrare

Om vi zoomar ut så är det helt klart att det beteende vi människor är anpassade till är rejält annorlunda än det moderna liv vi lever. Mindre stillasittande och mer promenad. Mindre betong och plast, mer gräs. Och gärna stress men inte hela tiden.

Du är en vandrare. Men många av oss lever ett liv på burk. Och visst är det skönt med tak över huvudet, bilar och varmdusch, men det moderna livet kostar också. Massor. Du vet säkert att stressrelaterad ohälsa har seglat upp som vår vanligaste orsak till sjukskrivning. Och hjärt- kärlsjukdomar vår vanligaste dödsorsak. Vi mår sämre än vi skulle behöva. Och samtidigt håller vi på att ta kål på många av våra medvarelser på planeten. Dystert.

Gräsrotsrörelsen för en vildare vardag växer

Men det finns en motrörelse, och den växer. “Den stora älgvandringen” på SVT slår tittarrekord. Fler flyttar ut från Stockholm än in. Våra naturområden har aldrig varit så välbesökta som nu. Trädgårdsodling har aldrig varit så trendigt. Det verkar som att allt fler upptäckt att naturen är svårslagen som källa till välbefinnande.

Forskaren MaryCarol Hunter visade för något år sedan att tio minuters stillhet i naturen kan minska stress med 25 procent. Om du vill hålla kroppen stark och smidig finns ingen bättre arena än närmsta skogsdunge. Och många upplever att den plats där de bäst kan känna mening och sammanhang är – i naturen.

Nu kanske du invänder att det här verkar alldeles för enkelt. Och det är självklart så att mer naturkontakt inte löser alla problem. Du får inte ett nytt jobb om du är arbetslös genom att gå ut i naturen. Men kanske får du distans nog att se nya lösningar. Och hur som helst är det värt att prova. Det finns inga farliga biverkningar.

Förvilda vardagen!

Tack för att du låter din hund få springa, dofta på maskrosor och sova.
Men glöm inte att du också behöver ett naturligt beteende för att må bra.
Välkommen som medlem i den inofficiella gräsrotsrörelsen Förvilda vardagen.
Det finns ingen motorväg till välbefinnande, men massor av stigar.

/Bosse “Snubbe på stubbe” Rosén

P.S. Stubbsittning är kanske det enklaste och mest eleganta sättet att stärka välbefinnandet. Ut och var stilla i naturen. Bara.

Tipsrutan: Tio sätt att förvilda vardagen

 1. “Gå till jobbet” – även om du jobbar hemma. Ta en morgonpromenad.
 2. Gör en “hälsoresa”: Res dig, gå till dörren, ta tre djupa andetag, gå tillbaka in.
 3. Ät ute.
 4. Gå barfota.
 5. Ta videomötena i skogen. Ta med en batteripack så håller telefonen länge.
 6. Lyssna på ett regn.
 7. Skåda moln.
 8. Stubbsitt.
 9. Omge dig med gröna växter.
 10. Hjälp naturen. Plantera ett träd. Plocka ett skräp.
 11. Hitta ditt eget sätt att förvilda vardagen. Berätta gärna för mig.
  (Det skulle ju vara 10 tips? Jo, men så kan det gå med en vildare vardag.)

Läs även:

Vårsalongen är öppen

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.