Lost & found (gästblogg)

Vi är glada över att introducera en ny gästbloggare – Monica Wickbom! Hon är samarbetspartner till STAR och håller i våra kurser i kroppsmedvetenhet.

Kroppsmedvetenhet och befriande rörelse. Vad är det? Kan du inte längre göra allt det där du brukade göra? Kanske upplever du smärtor och stelhet.

Medvetenheten om kroppen och dig själv är inget man kan ge till någon utan det är något bara du själv kan skapa och erövra. Om du tillåter dig och är lite nyfiken. För att kunna ta kontrollen och makten över sin kropp behöver man skapa sig en medvetenhet om den. Vi kan släppa många begränsningar och felaktiga rörelsemönster genom att bryta invanda mönster, återintroducera och visa kroppen på dess olika valmöjligheter. Det lilla barnet lär sig genom att utforska och bygga upp sin kroppsmedvetenhet och sin rörlighet. Det tränar upp kontakten och finmotoriken med varje kroppsdel. Barnet lär sig sen sitta, krypa och gå. Vi bygger nya nervbanor och rörelsemönster hela tiden, lär oss cykla, åka skidor, dansa.

Hur vi lever våra dagliga liv begränsar oss, vi begränsar våra rörelser och flexibilitet med stillasittande. Vi stoppar in våra fötter i hårda, stela orörliga och ibland helt felaktiga skor. Vi går med samma tunga väska på samma axel. Många sitter sig igenom dagarna. Vi lär oss tidigt att sluta lyssna på våra kroppars signaler.

Våra kroppar är fantastiska och de vill inget hellre än att hjälpa oss att fungera. Den är påhittig och hjälper oss med rörelser och kroppsställningar för att hantera medvetna smärtor MEN med sin fantastiska uppfinningsrikedom skapar den också försvarsmekanismer mot dolda smärtor (som du ännu inte känt av). För att skydda oss mot dolda smärtor intar vi olika ställningar som kan upplevas som lättnader men som i sin tur ger upphov till andra symtom och smärtor någon annanstans istället. Sen förstår vi inte varför när den inte ställer upp längre, när vi missat alla signaler den gett oss i 10, 20, 30 år. Det har ju alltid fungerat förut! Ja det har fungerat trots allt du utsatt den för. Kroppen är så fantastisk och har anpassat sig och ställt upp allt den utsatts för genom åren. Både livsstilsrelaterade besvär, skador och kanske sjukdomar.

Det finns många olika anledningar som gör att vi omedvetet skapar och förstärker felaktiga mönster och vår okunskap om våra egna signaler gör att det fortsätter. Genom att prova dig fram och lyssna på kroppens gensvar får du viktig information. Information om dig och vad din kropp längtar efter. Det bästa av allt är att våra kroppar inte vill något hellre än att fortsätta hjälpa oss om vi bara hjälper den. Genom att lära oss lyssna på den och återintroducera en ökad kroppsmedvetenheten återerövrar du glömda territorium. När du hjälper den med olika övningar att upptäcka vad den inte längre kan eller vågar göra och vad den har glömt. Att våga vara lite nyfiken på den och långsamt i din egen takt verkligen känna hur rörelserna och övningarna känns inifrån din egen kropp. Det är ibland viktigare att misslyckas än att lyckas när du provar olika saker, för att få mer kunskap och ge kroppen fler valmöjligheter att återupptäcka sin kapacitet, att hitta sina befriande och energigivande rörelser.

Själv fick jag en riktigt stor aha-upplevelse för snart 20 år sen, jag var en riktig ”huvudfoting”, helt utan kontakt med min kropp, när jag som ganska ny zonterapeut deltog i en övning där vi fick en lerklump att värma upp och forma oss själva med. När vi sen tolkade våra alster så hade jag skapat ett detaljrikt ansikte men utan nån kropp, alltså helt utan kontakt med resten av min kropp, helt kroppsomedveten, vilket resulterat i skador och besvär.

Det är ju så fantastiskt att vi faktiskt KAN förändra det, att vi KAN bryta mönster och VÄLJA vad vi vill fokusera på. Att synliggöra invanda beteenden och förändra rörelsemönster ökar din kroppsmedvetenhet och förändrar din självbild om vad som är möjligt. Med rätt kunskap, medvetet fokus (eller tankens kraft om du vill) – skapar vi nya mönster och beteenden som vi sedan lägger i vårt omedvetna bibliotek, vår autopilot. När vi medvetet väljer och styr vilken kunskap och information vi ger kroppen så ger vi den nya valmöjligheter. Det blir ny informationen som sedan förstärks och repeteras varje dag. Och ju mer vi tränar på medvetenheten desto bättre blir vi förstås.

Följ med på en resa som kan förändra hur du ser på dig själv och öppna upp för en ny kroppskontakt och rörelseglädje. Snart börjar en ny omgång av Kroppsmedvetenhet och befriande rörelse där du under sju tillfällen får möjlighet att ta reda på lite mer om vilka signaler du ger dig själv och din kropp, utforska och lära dig lyssna lite mer om vad din kropp vill säga dig och ge den möjlighet att hitta nya (nygamla) möjligheter och rörelsemönster. Du skapar en ökad förståelse för varför vissa besvär uppstår och vad du kan göra för att förändra och förbättra det. Du får prova olika tekniker och övningar från bland annat Zhineng Qigong, anpassade Feldenkreis rörelser, Hållningsövningar, Mindfulness och kortare meditation.

Ta hand om dig och kom ihåg att även om vi inte kan göra allt kan vi alltid göra något för att påverka och förändra!

Monica Wickbom, gästbloggare

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.