Intervju med medlemmen Can Alici – vinnaren i STAR-steget hösten 2020

Vi gratulerar Can Alici, som vann vår populära tävling STAR-steget i höstas. Han kom på första plats bland 1780 deltagare med sina 19 808 poäng – en imponerande prestation. Can har varit med i STAR-steget tre år i rad, och även om det har gått bra förut är detta första året som vinnare! Jag har intervjuat honom och det visar sig att han är en sann inspiratör på sin arbetsplats när det gäller träning och hälsa!

Berätta något om dig själv, var du jobbar och vad du jobbar med!
“Jag heter Can, är 34 år och jobbar på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning som hyresrådgivare. Uppdraget innebär att jag jobbar vräkningsförebyggande och hjälper behövande personer inom stadsdelen så att de kan behålla sina lägenheter. Jag har jobbat med dessa frågor i staden i snart fem år och brinner verkligen för boenderelaterade frågor. Boendet är ju ett i högsta grad primärt behov hos oss människor.”

Berätta lite om ert lagarbete i STAR-steget!
“Vårt lag heter The Gatekeepers och detta är vårt tredje år som lag i STAR-steget. Laget består av socialsekreterare, administratörer och chefer som arbetar på mottagningsenheten för ekonomiskt bistånd och totalt var vi 15 deltagare. Vi ser en positiv utvecklingskurva för laget; det gick ganska bra första året, ännu bättre andra året och nu i höstas kom Gatekeepers trea. Vi kolleger emellan pratar redan om nästa stegtävling!

Jag tror att jag är lite av en vinnarskalle. Har försökt att pusha hela förvaltningen under STAR-steget genom att skicka massa mail för att inspirera, påminna om att registrera sina poäng med mera. Kollegornas aktiviteter resulterade i en andra plats för Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning i organisationstopplistan.

Det som är så bra med träning är att de flesta träningsformer är inkluderande och man kan jobba tillsammans mot ett gemensamt mål. Min erfarenhet är att då vill alla göra bra ifrån sig; oavsett förutsättningar så drar alla sitt strå till stacken. För vår del har vi pratat mycket träning och kost på jobbet, istället för att bara diskutera jobbärenden och beslut. Träningen har blivit en del av vår arbetsvardag och det har även ökat gemenskapen i arbetsgruppen. Under STAR-steget har många i laget provat på nya aktiviteter som vi inte gjort tidigare. Nya träningsformer skapar nya erfarenheter och bekantskaper. Själv uppskattar jag just träningens sociala aspekter.”

Vad har varit roligast med deltagandet?
“Att vinna! Och dessutom att det är en aktivitet man gör tillsammans med sina kollegor, där åldersskillnaden mellan deltagarna försvinner i betydelse. Vi har gjort mycket kul tillsammans på arbetsplatsen, till exempel armhävningar. Jag har superhärliga minnen från tävlingarna genom åren. Ett sådant är när jag fann den dåvarande enhetschefen, 64 år, cyklande på en träningscykel när jag kom in till kontoret klockan åtta på morgonen!”

Vad har du haft för strategi för att ta så många poäng i tävlingen?
“Mitt jobb är för det mesta stillasittande framför en skärm, men jag är ute på hembesök och hyresvärdsbesök så ofta jag kan. Arbetsgivaren har lånecyklar, och en sådan har jag lånat under dagarna jag varit ute på uppdrag, för att samla träningspoäng. På arbetsplatsen har vi portabla träningscyklar som man kan använda under tiden man jobbar. Man höjer skrivbordet och ställer cykeln under. Sedan cyklar man och arbetar samtidigt!

I övrigt har jag hållit igång morgon, lunch och kväll. Vi har haft träningspass efter jobbet tillsammans och efter det har jag själv kört brottning. Jag har haft målet att vinna STAR-steget, inte minst för att jag tidigare har snubblat på mållinjen som tvåa och trea. Föregående år var jag väldigt steginriktad och försökte gå så mycket som möjligt. Nu har jag fokuserat ännu mer på andra träningsformer.

Något annat som jag gjort är att ändra på kosten, så att jag orkar mer. Jag har ätit fler måltider så att kroppen ska ha energi hela tiden. Jag har minskat på köttet och ätit mycket växtbaserad mat, till exempel bönor och linser.

Genom att utnyttja friskvårdstimmen på arbetsplatsen har jag haft goda förutsättningar för att träna en gång i veckan under arbetstid. Arbetsmiljön kan ofta vara intensiv och många har så mycket att göra att de inte anser sig ha tid att ta ut friskvårdstimmen. Min upplevelse är att flera utnyttjat friskvårdstimmen under STAR-steget och verkligen använt den för det som den är till för – träning.”

Vad har du för favoritträningsform?
“Jag är en mångsysslare när det gäller träning och har ägnat mig åt till exempel hockey (jag var landslagsaktuell i Turkiet) och fotboll. Min favorit bland träningsformer är ändå brasiliansk jiu jitsu, som jag har svart bälte i och som jag har ägnat mig åt i säkert femton år. Jag har tagit pallplats i europeiska och svenska mästerskapen. Det är från grunden ett självförsvarssystem som utvecklats i Brasilien och som går ut på att man ska kunna försvara sig och komma bort från tuffa situationer. Jag brukar förklara det som att det är som brottning fast med låsningstekniker. Inom denna sport har jag varit barntränare och i samband med den träningen erbjöd vi också läxhjälp.”

Vad gör du på fritiden när du inte tränar?
“På fritiden umgås jag med familj och vänner. Det händer att jag och min lillebror tränar tillsammans. Vi har alltid tävlat oss emellan. På kvällarna under STAR-steget räknade vi våra steg och skickade bilder till varandra för att se vem som gått längst.”

Har du några träningstips att dela med dig av?
“Träning handlar oftast om att bara komma till skott. Jag tycker inte man ska ha alltför höga förväntningar på sig själv och sedan bli besviken när man inte lever upp till dem. Man kanske inte behöver springa milen, utan det räcker med en promenad. Hitta en träningsform som passar dig. Som jag brukar resonera: även om man bara tränat 5 min så har man tränat 5 minuter mer än om man inte gjort det. En av fördelarna med fysisk träning är att det finns så många olika träningsformer. Sen tänker jag att det även är viktigt med mental träning, till exempel att träna minnet, träna avslappning och sänka pulsen.”

Vad vill du säga till dem som funderar på att delta i STAR-steget för första gången denna höst?
“Det är en väldigt rolig aktivitet med kollegorna som främjar sammanhållningen på arbetsplatsen och förvaltningen! Jag vill även önska dem ett stort lycka till! The Gatekeepers och vår förvaltning kommer att jaga guldet till hösten igen!”

Vi på STAR har redan bestämt datumen för STAR-steget 2021: 11 oktober – 7 november. Boka in datumen redan nu, och inspirera ännu fler kollegor att hänga med.

Nina Floreteng, STAR

Läs om flera av våra medlemmar!
Björn Erdal – vinnaren i STAR:s fototävling
Rolf Nyström – aktiv hälsocoach