Nya tider (gästblogg)

Malin Rydesjö gästbloggar!

Med färre restimmar och mindre göranden för de flesta det senaste året har mer utrymme getts till att upptäcka våra liv och oss själva från nya vinklar. Ungdomarna från mysbyxornas distansundervisning och brist på upptäckarmöjligheter, frihetskänslor och relationsbyggande, lärarnas nya elever i form av initialer på en skärm, hela sektorer som blivit av inte bara med brödfödan utan också det sociala. Medan vissa grupper jobbat mer än någonsin och inte hinner träffa sina familjer. Men också nya möjligheter då allt fler kan delta i digitala möten och utbildningar, communities och projekt över hela världen ihop med ytterligare segregering av dem utan den möjligheten.

Samhället har på ett år vänts upp och ner och stater har visat att om man bara vill kan man verkligen skapa förändring. Och det snabbt! Jag kan inte låta bli att tänka på hur de resurser som lagts ner i år skulle kunna användas på helheten. Resurser i form av budskap i media, staters och myndigheters samarbeten, omfördelningar, pengar, insatser… Tänk till exempel om lite av budgeten för vaccinet mot ett redan muterat virus gav människor zink, d och c vitamin (det är bara en tanke, så hoppas du som är för vaccin inte flippar helt). Eller gav sjuksköterskor några behandlingar för att ta hand om sina utmattade och överarbetade kroppar (istället för att enkom om och om igen påminna om hur belastande detta är för dem). Eller forska på (eller ännu hellre implementera) stresshanteringstekniker såsom yoga, meditation, ayurveda, energimedicin eller bara det djupa andetaget och andra hands-on tekniker för att få fram tillförlitliga tekniker människor kan använda som självhjälp för att stötta sitt immunförsvar på sikt.

Med tanke på att 66 % av unga mellan 16-29 lider av stress och oro, 1,5 graders målet nästan är kört att hålla så vi behöver enorma resurser och tvärkast NU för att klara klimatet och demokratin som behöver få med sig folket på nya arenor för att inte gå under. Tanken är fri att experimentera med och det ser vi på alla de fantastiska nya arenor som byggs nu när vi behöver varandra som allra mest. Människor startar poddar, sammanhang och nya rutiner som aldrig förr. Vinterbadandet med Wim Hoff metoden har fått ett uppsving och utomhus rörelse har fullkomligt blomstrat. Det är magiskt att se. Det är ju sådana små förändringar i vardagen som också ger små förändringar på insidan. Att lägga till en vana framför att ta bort en kan ju göra att den gamla så småningom inte ens får plats. Också det en tanke man kan välja.

Det finns ju många fördelaktiga små vanor som gör skillnad i det lilla och stora. En är meditation. Visste du att Nobelpristagaren Elisabeth Blackburn kunde se att en viss typ av meditation kan förlänga våra telomerer, dvs göra oss yngre!? Det är fantastiskt att kunna se effekten på en så enkel metod så fysiskt. Nog visste vi att meditation var bra, men såå tydligt. Hon såg också motsatsen när hon funderade över hur hon skulle studera stress. Hon började studera mammor till kroniskt sjuka barn och jämförde dem med en kontrollgrupp och resultatet var allvarligt. Den person som var mest stressad hos mammorna var 10 år äldre än sin biologiska ålder! Vi blir alltså gamla i förtid av långvarig stress. Vi är också mer benägna att få de största folksjukdomarna när vi lider av konstanta stresshormoner i kroppen. Livsstilen är avgörande för hur gamla (och friska) vi faktiskt är.

Nu är det dags att bjuda in dig till den meditationen! Måndagen den 15e februari kl. 20 börjar en meditationsresa då du mediterar 11 minuter om dagen i fyra veckor. Vi möts på zoom och mediterar två gånger i veckan tillsammans. Vi inleder med kort, lätt yoga och avslutar med kort delning om hur det går och känns på din resa. Det kostar endast 550 kr för dig som STARmedlem. Förhoppningsvis hjälper även den här resan dig att skapa en ny fin rutin för din helhetshälsa.

Läs mer om kursen “Meditera dig yngre”

Varmt välkommen!

Hälsar, Malin Rydesjö, Live Life Alive

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.