Även detta skall gå över

Det var en gång en kejsare som samlade ihop sina undersåtar och bad dem formulera en mening, en mening som alltid skulle finnas fullständigt synlig och dessutom vara både sann och aktuell, oavsett tidsålder eller situation. Den mening som han valde ut löd: ”Även detta skall gå över” (eng: This Too Shall Pass). Det finns mycket visdom att utvinna ur denna enkla fras. Jag tycker att den ger oss en påminnelse om livets föränderlighet och – kanske inte minst i dessa tider – får oss att komma till insikt om att inte ens en pandemi kommer att vara i all evighet.

Livet är fullt av förändringar, både önskade och oönskade. Runt omkring oss förändras naturen och årstiderna. Människor kommer och går ur våra liv. Samhällets strukturer omdanas. Faktum är att hela universum är satt i rörelse. Allt från planeter och solsystem till jättelika galaxer färdas genom världsalltet med svindlande hastigheter.

Förändring är alltså något naturligt och ständigt pågående. Samtidigt kan det ibland kännas som om man själv står och stampar på samma fläck och inte kommer någon vart. Många människor upprepar samma ogynnsamma mönster som de alltid har gjort. Det kan vara minst sagt utmanande att bryta sig ur vardagens monotoni.

I de fall då man inte riktigt vet i vilket riktning man ska styra sitt liv är det väldigt lätt att bli stillastående. Det är som om man andäktigt väntar på att den där berömda blixten från en klar himmel ska slå ner och som genom ett trollslag förmedla den efterlängtade insikten om livsvägen.

Förändringar behöver inte vara komplicerade eller omfattande. Att göra nya saker i sitt liv är ett enkelt sätt ta reda på om man tycker om det eller inte. Att utforska nya områden genom att gå en kurs, kan vara ett sätt bryta alltför fastrotade mönster. Studera gärna STAR:s kurs– och rabattutbud, kanske finns det något där som kittlar din nyfikenhet? Kanske finner du en ny hobby, lär dig något nytt, förbättrar hälsan eller gör en ny bekantskap?

Livet förändas och kommer utan facit. Du är kaptenen på din egen skuta och är fri att göra de val du vill, att fatta dina egna beslut. Du är dock inte befriad från konsekvenserna av de val du gör. Ibland blir det ju inte som man tänkt, och då behöver man styra om kursen lite. Men allt detta är en del av livets oförutsägbarhet – och kanske också dess tjuskraft.