Intervju med “LSS-hälsans atleter” – vinnarlaget i STAR-steget 2023

Vi på STAR vill uppmärksamma det vinnande laget i vår steg- och aktivitetstävling STAR-steget 2023, genom att intervjua dem här på STAR-bloggen. Laget heter LSS-hälsans atleter och består av följande personer: Ida Bankler, Ingemo Rönnevall, Mari Siljeströmmer och Suzana Cuturic, alla på Socialförvaltningen.

Denna starka fyrklöver består av fyra arbetskamrater, varav tre sjuksköterskor och en undersköterska. Vi har fått förmånen att intervjua Ida Bankler i laget, för att ta reda på hur de har lyckats med att ta sig hela vägen till första platsen bland de deltagande lagen.

Vi på LSS-hälsan är en hälso- och sjukvårdsenhet som arbetar med hemsjukvård för LSS-patienter. Vi åker runt till gruppbostäder i Stockholms stad och hjälper till, främst medicinskt, men även med till exempel kontakter med övriga vården.

Alla vi fyra i laget har jobbat här i flera år. Jag och Ingemo tillhör samma team, de två övriga ett annat. Det innebär att vi som kollegor inte alltid hinner ses så ofta. STAR-steget har faktiskt ökat gemenskapen, både i laget och på hela enheten, i och med att vi har pratat och peppat varandra mer.

I vårt lag har vi alla fyra stort intresse för träning och rörelse. Jag tränar regelbundet både styrka och spinning. Ingemo är en riktig friluftsmänniska, men hon gillar också gruppträning. Suzana är gruppinstruktör på gym och springer mycket. Mari kom femma i tävlingen ”Sveriges starkaste kvinna”. Mari var även med i ”Gärdsgårdsserien” där man tävlar i olika styrkegrenar och där vann hon.

Från vänster ser vi Suzana, Ingemo, Ida och Mari. 

När vi skapade vårt lag hade vi redan från början inställningen att vi skulle vinna. Och vårt fokus på att vinna lyckades ju faktiskt! Alla i laget har verkligen kämpat för det. Vi har också peppat varandra väldigt mycket, kommunicerat i appen, hållit fokus och så är vi som sagt också träningsmänniskor från början med en positiv grundinställning. Just detta att vi alla fyra gick in i detta till hundra procent har bidragit till glädjen under de fyra veckor som tävlingen pågick. Självklart har vi stött på en del utmaningar. Själv vill jag gärna vara inomhus när det blir kallt och mörkt, men eftersom jag är en vinnarskalle så har jag gett mig ut ändå.

Det här är en rolig tävling att vara med i och vi kommer absolut vara med nästa år igen! Ni som inte varit med i STAR-steget tidigare – jag tycker ni ska prova att vara med nästa år. Om man inte har testat något vet man ju faktiskt inte hur det är. Jag kan rekommendera att dela upp lagen som vi på LSS-hälsan har gjort. Vi har i år deltagit med tre lag. Vid laguppdelningen planerade vi så att vi som är mest tävlingsinriktade bildade ett lag och övriga som är mer motionsinriktade bildade de två övriga lagen. På så sätt blir det en aktivitet som passar alla. Jag tycker det viktigaste är att man utgår från där man är, och börjar med små steg för att skapa positiva förändringar, istället för att gå in med för höga krav på sig själv. Bara man kan göra någonting är det bra.

Jag tycker att hälsa och fysisk aktivitet i arbetslivet är väldigt viktigt. Man blir mycket piggare när man tränar och får även bättre sömn. Det ger väldigt mycket, men det gäller att inte ge upp för det kan ta ett tag innan man ser resultat.

Vi på STAR vill också påminna om att alla som deltagit i STAR-steget 2023 får ett medlemskap i STAR för 2024 och kan då utnyttja alla våra förmåner i form av kurser, rabatter, kommunalmästerskap, tävlingar med mera. Medlemskortet kommer i din mail runt årsskiftet.

Nina Floreteng, STAR