STAR:s bokcirklar – nu börjar snart en ny termin med härlig läsning

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bokcirkelbocker-HT23-scaled.jpg

Vi är samtliga överens – det är roligt och givande på alla sätt att delta i STAR:s bokcirklar! Vi läser, diskuterar, reflekterar, skrattar, fikar och utbyter erfarenheter under uppsluppna former. Läsandet och diskussionerna berikar vår kunskap, vår förundran över tillvaron och nyfikenhet på världen och oss själva. Och böckerna fylls med mer innehåll när vi pratar om dem!

STAR har hållit bokcirklar i fem terminer och i mars 2024 inleder vi vår sjätte termin. Vi träffas en gång var tredje vecka för att diskutera den lästa boken. Bokcirklarnas popularitet har vuxit. Vi började lite trevande med en cirkel och tre bokcirkelträffar, för att från och med i höstas kunna erbjuda två bokcirklar, man kan välja mellan att anmäla sig till onsdags- eller torsdagsgruppen, och vi läser samma litteratur i de båda grupperna. Dessutom läser vi numera totalt fem böcker per termin. I vår har vi lagt fokus på att få med flera svenska författare. Nyfiken på bokvalet? Läs här i kursanmälan: Onsdagar eller Torsdagar

Men vad ger det att delta i våra bokcirklar? Så här tycker några av våra deltagare:

Bra urval av böcker.
Kluriga och tänkvärda diskussionsfrågor.
Härliga diskussioner och samtal.
Gott fika.
Lärande, närande och spännande!”
~Andreas Hillerborg

“Bokcirkeln har inspirerat mig till att läsa! Boksamtalen har gett mig vidare perspektiv, hjälpt mig att lägga märke till saker som jag själv inte uppmärksammat och därmed vidgat upplevelsen av boken. Det har varit roligt att ta del av andras synpunkter och reflektioner, samtidigt som jag fått sätta ord på mina egna tankar kring böckerna. Jag har uppskattat variationen av urval, där olika genrer och kulturer varit representerade. Tack Nina för den här terminen!” ¨ ~Anna Lannerö

Att läsa en bok ger nya insikter, upplevelser, skapar fantasier och kan få mig att omvärdera mina åsikter i vissa fall. Att dela detta med andra läsare är fantastiskt. Personer som liksom jag själv älskar att läsa . ~Ann-Charlotte Sjödén Wahlström

“Bra sammansatt grupp och olikheter i hur man läser en bok. Man får tänka om med nya infallsvinklar.” ~Marie Carlström

“Man motiveras att läsa böcker som man inte valt helt själv.” ~Eva Ripén Erdem

Genom att delta i STAR:s bokcirkel upptäcker du att skönlitteratur värd namnet säger mycket om dina och andra människors perspektiv, speglar mänskliga relationer och olika kulturer och inte minst belyser vår tids mest engagerande ämnen. I bokcirkeln får du också tillfälle att känna dig inspirerad av Ninas insiktsfulla ledarskap. ~Sonja Edenius

Avslutningsvis delar jag med mig av höstterminens lästa böcker och det betyg som vi har gett dem HT23:

De förlorade minnenas ö: Yoko Ogawa3,3
Hennakonstnären: Alka Joshi3,9
Det sista han sa: Laura Dave3,3
Förbannade kärlek: Colleen Hoover2,9
Skogen där stjärnorna slocknar: Kristin Hammel4,4

Hoppas vi ses på någon av bokcirklarna i vår! Här kan du anmäla dig: Onsdagar eller Torsdagar

Nina Floreteng, STAR