Hälsocoacherna nu ännu vildare

Bosse Rosén på Utemaningen är en samarbetspartner till STAR som håller diverse uteaktiviteter för STAR-medlemmar, till exempel skogsbad, stubbsittningar och utbildningar till friskvårdsguide. Vi är tacksamma för att Bosse gästbloggar för oss igen!

Hälsocoachernas avslutande utbildningspass blev en praktisk workshop i hur naturen kan vara din bästa kompis för hållbart välbefinnande. Kan hälsa handla om något så enkelt som att hitta tillbaka till en vänlig relation till naturen? 

Jag som fick förtroendet att leda hälsocoachernas avslutande eftermiddag på Hellasgården heter Bosse Rosén och driver företaget Utemaningen, som har som mål att minska “naturbrist”. Alltså att många människor mår onödigt dåligt på grund av att vi tappat den dagliga kontakten med naturen. Till exempel att vi stressar och sitter oss sjuka i konstgjorda miljöer. Och om det stämmer, då kanske en dos “Vitamin N” (för natur) kan vara ett enkelt och verksamt motmedel mot stress och värk?

Det finns mycket som talar för det: 

  • En amerikansk studie nyligen visade att 10 minuters stillhet i naturen kan minska halten med stresshormoner med över 20%.
  • Vi vet sedan tidigare att rörelse är ett mirakelmedel för både fysisk och psykisk hälsa. Och i naturen kan du enkelt röra dig på ett funktionellt sätt, helt utan prestationskrav.  

Lär genom att göra

Men att bara prata om natur är ungefär lika givande som att se en bild på en fin måltid. Därför är jag glad att jag fick genomföra utbildningspasset som en praktisk workshop. 

Vi utforskade lekfull rörelse i “fältgymmet”, där pinnar, träd och stenar var våra träningsredskap. Men också lekfulla parövningar som “fotfäktning” och “rörelseövning med pinne”. Sedan övergick vi till att hitta lugn och fokus i “fältrelaxen”. En lugn promenad i tystnad, följt av en övning i uppmärksamhet. Och som avslutning en stubbsittning – en helt egen stund av stillhet i naturen. 

Är det reflektion som är hemligheten? 

Så här långt kanske jag lyckats övertyga dig om att naturen är suverän för att öka rörlighet och minska stress. Men räcker det för att uppnå välbefinnande? Kanske är mycket av vår ohälsa idag snarare av existentiell natur? Jag tror att det finns många som frågar sig vad som är meningen med alltihop. Där kan naturen och andra människor vara vänliga samtalspartners. Om vi bara ger oss tid. 

Under hälsocoachernas workshop snuddade vi också vid frågor som “Vem är du?” och “Varför är du här?”, vilket gav en utgångspunkt för lite vidare funderingar kring hälsa. Det finns ju en en risk att strävan efter “hälsa” bara blir ytterligare en variant på prestationsjakt. Det kanske är bra att fråga sig exakt varför jag ska gå just 10 000 steg, eller varför en platt mage är viktigt? Naturen löser inte alla dina problem. Men allt annat lika gör naturkontakt så gott som alltid mer gott än ont. Och det finns väldigt få skadliga biverkningar. 

Workshopen gav förhoppningsvis insikter om att naturen är ditt bästa gym och din bästa relaxavdelning. Men framför allt en kompis som aldrig sviker. Jag är glad och tacksam att jag fått vara med och hoppas jag kunnat så några frön till minskad naturbrist.

Bosse Rosén

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.