Stubbsitt för Ukraina: hjälp dig själv och världen

Bosse Rosén på Utemaningen är en samarbetspartner till STAR som håller diverse uteaktiviteter för STAR-medlemmar, till exempel skogsbad, stubbsittningar och utbildningar till friskvårdsguide. Vi är tacksamma för Bosses initiativ till Stubbsittning för Ukraina och att han gästbloggar för oss igen!

Det är lätt att bli nedslagen när så mycket negativt sker i vår omvärld. Kriget i Ukraina är bara det senaste exemplet, även om det för många kryper närmre under huden än till exempel coronapandemin och klimatförändringarna för att bara nämna några exempel.

Men om vi ger upp har de mörka krafterna vunnit. Det är inte ett värdigt alternativ. Och handling är ett kraftfullt motmedel mot hopplöshet. Så vad kan du och jag göra?

En tvåstegsraket för välbefinnande

Jag har jobbat med sjuk- och friskvård i hela mitt liv, och sökt efter vad som får oss människor att må bra. Jag letar fortfarande, och har inte det slutgiltiga svaret. Men två saker verkar alldeles uppenbart nödvändiga om vi vill må bra.

  1. Var vänlig mot dig själv.
    Prioritera välbefinnande. Ta tag i allt det där du vet att du behöver. Rör på dig. Vila. Ta en skogspromenad. Njut av en solnedgång. Se till att få bra återhämtning.

Men att bara se till sig själv blir tomt och meningslöst efter ett tag. Vi människor behöver mening för att må bra. Och enklaste sättet att finna mening är att ge. När du ger aktiverar du må bra-hormoner både hos dig och hos den som får. Och du gör världen till en lite, lite bättre plats än tidigare.

  1. Ge.
    Engagera dig i något som är större än du själv. Ge en kollega ärligt beröm. Le mot en medmänniska. Ge av din uppmärksamhet. Be någon om hjälp.

Välkommen att stubbsitta för Ukraina på fredag!

Jag tänkte, precis som du kanske, att “vad kan lilla jag göra” för att hjälpa Ukraina. Och kom på att jag kanske kan göra det jag redan gör – med en twist. Så jag startade insamlingen Stubbsitt för Ukraina på UNHCR och satte in en hundralapp själv. Och bjuder in (ut) till en stunds stubbsittning via Zoom på fredag. Genom att delta hjälper du dig själv till en stunds återhämtning i naturen, samtidigt som du stödjer UNHCR:s viktiga arbete med att hjälpa människor på flykt i Ukraina. Klicka på länken nedan för att anmäla dig!

Stubbsitt för Ukraina – STAR (starstockholm.se)

Är det här inte din grej – gör något annat för att hjälpa dig själv och världen. Du behövs!

Ta dig en fin dag!

Bosse på Utemaningen

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.