Gemenskap, motion och nya kunskaper är guld värt (Hasse & Maria gästbloggar)

Hasse Lantz och Maria Lindberg Howard är stadsguider i Stockholm och samarbetspartner till STAR. De erbjuder aktiviteter i form av CITY QUIZ WALKS – stadsvandringar som frågesporter i mobilen – som man går själv eller tillsammans med andra. I det här blogginlägget vill de uppmuntra till annorlunda vardagsmotion.

Under OS finns det mycket kul att titta på. Fantastiska prestationer och en härlig anda mellan de tävlande. Tre viktiga punkter sammanfattar värderingarna inom den olympiska rörelsen: strävan efter excellens – visa respekt – bygga vänskap. Översätter vi det till vardagen kan vi nog alla känna igen oss. För vem vill inte vara sitt bästa jag oavsett vad man gör, få uppskattning för något man gjort och umgås med sina vänner?

Vid OS i Stockholm 1912 introducerades flera nya grenar. Pierre de Coubertin, en av skaparna av de olympiska spelen, förordade att konsttävlingar skulle införas och vid OS 1912 i Stockholm var arkitektur, skulptur, bildkonst, musik och litteratur nya olympiska grenar. Med sitt ”Ode au Sport” vann de Coubertin guld i litteratur under dubbelpseudonymen Hohrod/Eschbach.

Tur är väl ändå att dessa grenar blev kortlivade då de knappast kan räknas som idrotter. Tacka vet vi grenar som stående tresteg, jämfota höjdhopp och dragkamp. De passar mer in på “Citius, Altius, Fortius” (snabbare, högre, starkare) som är mottot för de olympiska spelen.

Andelen kvinnor bland de tävlande 1912 var 2,23 procent vilket var det högsta dittills. Och det var vid OS i Stockholm som kvinnor för första gången fick tävla i simning och simhopp. Vi säger bara Greta Johansson! Hon kom, hon segrade och cyklade sedan tillbaka till jobbet. Tiderna förändras!

Greta Johansson bodde på Hantverkargatan 1 i kvarteret Eldkvarn där Stadshuset nu ligger. Hon blev tidigt intresserad av simning och 10 år gammal fick hon av skolan sin första badbiljett till Strömbadet som ägdes av Stockholms Stad. Hon vann sin första simhoppstävling vid 13 års ålder och två år senare blev hon svensk mästare i bröstsim och simhopp. Vid OS 1912 i Stockholm deltog Greta i flera grenar och blev världens första kvinnliga guldmedaljör i damernas 10 meter höga raka trampolinhopp.

Ulrika Knape upprepade Gretas bedrift när hon tog guld i 10 meter simhopp vid OS i München 1972. Sara Sjöström blev vid OS i Rio 2016 Sveriges första kvinnliga guldmedaljör i simning. I skrivande stund har hon precis knipit ett OS-silver, trots att hon bröt armbågen i februari. Snacka om prestationer!

Som stadsguider i Stockholm med hundratals uppdrag i bagaget, tycker vi det är viktigt att lära känna sin stad. När vi lanserade våra City Quiz Walks funderade vi över våra värderingar och landade i: Gemenskap – Vardagsmotion – Underhållande och lärorikt. Stadsvandringar som frågesport är en kombination av just det – ett kul sätt att upptäcka stadens historia under en stärkande promenad.

Givetvis dyker såväl Strömbadet som Greta Johansson upp bland våra promenader. Kika in på Så här funkar det och prova gärna någon av våra 20 frågesporter i Stockholms innerstad. Som STAR-medlem har du dessutom rabatt på priset!

Soliga sommarhälsningar,

Hasse & Maria på City Quiz Walks Stockholm

Strömbadet

Så här funkar det

Vi välkomnar gärna flera gästbloggare till vår STAR-blogg. Inläggen ska belysa olika aspekter av våra fyra verksamhetsområden: idrott, motion, hälsa och kultur. Gästbloggaren ansvarar själv för sin text och sina åsikter och dessa behöver inte nödvändigtvis delas av STAR.